Loslaten hoe doe je dat?

Alles over coaching, training en bedrijfsevenenmenten

Loslaten hoe doe je dat?

Loslaten hoe doe je dat

Laatste keer bijgewerkt op 3, december, 2020 by Virgil van Dijk

Loslaten hoe doe je dat? De kunst van loslaten is een belangrijk thema in een persoonlijke of organisatorische verandering. En loslaten doe je omdat je wat anders wilt krijgen tijdens een verandering. Het gaat er dus om wat het ander is wat je wilt krijgen. En waarom het lastig is om het oude los te laten en het nieuwe te omarmen.

Thuis de kunst van loslaten toepassen

Inhoudsopgave coaching training en Bedrijfsyoga!

Om los te laten moet je assertief zijn. Je moet nee durven zeggen tegen dingen die je niet wil. Accepteren dat jij de regisseur bent van je eigen leven, en niet je ouders, je partner of je collega’s. Behalve assertiviteit heb je ook zelfkennis nodig. Veranderingen die je je steeds opnieuw voorneemt maar nooit realiseert, zijn daar een mooi voorbeeld van.

Loslaten betekent ook het beeld loslaten dat je van jezelf hebt of dat je zou willen hebben, maar dat niet klopt met de werkelijkheid. Zoals Patricia deed. Na een carrière als koekjesbakkende leesmoeder heeft ze nu een drukke baan als advocaat: ‘Ik heb het idee moeten loslaten dat ik het allemaal kan: én een fulltime baan hebben én drie kinderen én de perfecte moeder zijn. Als ik nu op school de lijst met zelf te maken hapjes zie hangen, vul ik zo snel mogelijk mijn naam in bij de plakjes komkommer. En als de komkommerplakjes al vergeven zijn, dan teken ik in voor pannenkoeken en haal ik een pak voorgebakken pannenkoeken in de supermarkt. Hoe graag ik het ook zou willen, ik bén gewoon niet meer de perfecte moeder die haar eigen pannenkoeken bakt.’

De kunst van Loslaten

Wat wil ik echt loslaten?

Loslaten is een persoonlijke aangelegenheid. Als jij gelukkig wordt van elke dag in de file staan, dan moet je dat vooral blijven doen. Als je de gedachte kunt loslaten dat files vervelend zijn, is de helft van de ergernis al verdwenen. Maar lukt dat je niet en is het een dagelijks terugkerende hel, dan moet je misschien toch eens gaan nadenken over een andere baan.

Om zaken in je leven te kunnen loslaten, moet je eerst de balans opmaken. Vind je het echt belangrijk om dit op te geven, en wat heb je ervoor over? Vaak moet er iets gebeuren in je omgeving vóór je de balans opmaakt. een dierbare die overlijdt, een ziekte, een nieuwe periode die aanbreekt. Op zo’n moment krijg je een heel goed beeld van je prioriteiten, van wat je wilt blijven doen en welke dingen je wilt laten vallen.

De belangrijkste vraag die mensen zich op zo’n moment stellen is: Wat wil ik en wat had ik graag willen doen? Hoe kijk ik later terug op het leven dat ik had?

Liefde en de kunst van het loslaten

Loslaten is soms ook nodig in de liefde. En niet iedereen blijkt dat even goed te kunnen. Uit onderzoek blijkt dat valse hoop – je denkt dat het nog goed gaat komen – zorgt voor extra verdriet. Vooral mannen blijken in de liefde moeilijk los te laten wat is geweest. Liefdesverdriet is niets anders dan een rouwproces waarbij je moet loslaten wat je helemaal niet wilt laten gaan. Het is loslaten tegen wil en dank. Een gebroken hart lijm je alleen door alle hoop te laten varen.

Je grote liefde is niet degene die aan al je eisen voldoet, maar degene voor wie jij al je eisen laat varen

1. Laat los waar je geen controle op hebt

Ik ben dit zelf ook nog aan het leren. En elke keer als het me lukt, merk ik hoe ontzettend veel vrijheid, rust en blijdschap het me brengt.

Er zijn drie dingen in de wereld:

 1. Daar waar je volledige controle op hebt.
 2. Dingen waar je geen controle op hebt.
 3. En zaken waar je een beetje controle op hebt.

Alle dingen die in de tweede categorie vallen kun je loslaten. Over die dingen hoef je niet te piekeren, klagen, filosoferen of wensen dat het anders was. En dat zijn er nogal wat.

 • De karakters van je familieleden en de keuzes die zij maken.
 • De meeste gebeurtenissen in het nieuws.
 • Het weer.
 • Het verleden dat kan je toch niet meer veranderen.
 • Je uiterlijk (grotendeels).
 • Het feit dat je fiets is gestolen, daar kun je niets aan veranderen.
 • Het gedrag van anderen.
 • Etc.

Merk je dat je gespannen of negatief wordt door bepaalde gebeurtenissen? Vraag jezelf dan af: ”Heb ik hier controle over?”

Zo niet, laat het los. Zo ja, maak een plan om met de situatie om te leren gaan. Heb je een beetje controle? Doe wat jij kunt doen, en erken dat je niet meer kunt doe dan dat.

Tachtig procent van je problemen zijn verdwenen als dit je altijd lukt. En als het je soms lukt – zoals bij mij – dan zul je merken dat deze logische manier van redeneren je heel veel rust oplevert. Dat zou toch wel fijn zijn toch?.

2. Laat los wat anderen van je vinden

In dezelfde lijn maar toch belangrijk om apart te benoemen. Natuurlijk heb je gedeeltelijke controle over wat mensen van je denken. Maar je hebt geen volledige controle. En dat idee kun je dus al loslaten.

Mensen zullen denken wat ze willen denken. Ongeacht hoe jij je hierover voelt.

En daarbij: wat andere mensen denken is zelden echt van belang. Want jouw leven is jouw leven. Het is jouw verhaal, jouw ervaring, jouw unieke tijd op deze planeet.

Je leven is niet eindeloos en je leeft dit leven maar één keer. Dus jezelf druk maken over de gedachten van anderen lijkt geen nuttige of logische bezigheid.

Maak je niet druk om wat anderen van je denken. Maak je enkel druk over hoe jij over jezelf denkt. Doe je best om een goed mens te zijn, om het juiste te doen, om te bewegen richting liefde. Zolang je weet dat jij in lijn leeft met jouw waarden, hoef je je geen zorgen te maken over wat anderen vinden. Veel rustiger.

3. Laat perfectie los

Perfectie zoals wij dat definiëren bestaat niet. Je kunt niet altijd alles hebben zoals jij het wilt. En jij kunt niet altijd alles perfect doen.Constant streven naar perfectie is een worsteling met de realiteit. En die worsteling verlies je altijd, omdat je niet kunt veranderen hoe het universum werkt.

Dus stop met worstelen. Imperfectie is oké. Het is hoe dingen zijn, of je je er nu tegen verzet of niet.Doe gerust je best om geweldig werk te leveren. Om de beste persoon te zijn die je kunt zijn. Maar verlang en verwacht geen perfectie. Schiet voor ‘heel goed’, en weet wanneer je het moet laten rusten.

4. Laat overbodige verlangens los

Het ene moment zit ik volledig tevreden op de bank. Ik open YouTube, ik kom langs een toffe gadget. En ineens zit ik ontevreden op de bank.Waarom? Omdat mijn leven ineens niet langer leuk is totdat ik die gadget heb.

Dit lijkt heel zwart/wit, maar dit is wel hoe het werkt. Kleine en grote verlangens sluipen ons brein binnen en zorgen ervoor dat je je ontevreden voelt over je leven. Maar dit kun je grotendeels zelf bepalen.Tegenwoordig besef ik het veel sneller als ik ontevreden word door dit soort overbodige verlangens. Dan kan ik het observeren en besluiten om dit verlangen gewoon los te laten. Dan kan ik mezelf er weer eens aan herinneren dat ik genoeg heb, dat het leven leuk genoeg is, dat ik ontzettend veel heb om dankbaar voor te zijn.

Probeer het eens. Je hebt veel minder nodig dan je denkt. Al die overige verlangens maken je leven vooral ingewikkeld. Als je ze loslaat wordt alles weer lekker ongecompliceerd.

5. Laat je verwachtingen over anderen los

Je verwachtingen over anderen zorgen voor vrijwel alle problemen die je ervaart in je relaties. Als je ze kunt loslaten worden relaties een stuk simpeler.Merk eens op wat jij allemaal verwacht van de mensen in je leven. En vraag jezelf eens af of die verwachtingen je dienen.

Ik hoor bijvoorbeeld regelmatig hoe mensen zich opwinden over ‘likes’ op Facebook. ”Zij heeft dat bericht niet eens geliked!” of ”Nu liked hij dat bericht wel, maar mijn bericht niet!” Hieronder ligt een verwachting: als die persoon mij waardeert dan moet hij mijn berichten liken.Wat gebeurt er als je die verwachting loslaat? Precies, dan voorkom je een heleboel frustratie.

Opnieuw – houd het bij jezelf. Wees goed voor de mensen om je heen – omdat jij dat wilt, niet omdat je iets terug verwacht. Probeer niet teveel te verwachten. En als je iets verwacht, maak dit dan expliciet zodat er geen verwarring ontstaat. Ik heb bijvoorbeeld mensen in mijn leven die vrijwel nooit contact met mij zoeken, ik ben meestal degene die contact zoekt. En ik verwacht dat ook niet. Als ik me daar druk om zou maken, zouden een paar fijne relaties uit mijn leven verdwijnen om een nutteloze verwachting.

Niet alles hoeft in balans te zijn als jij daar geen waarde meer aan hecht. Ik kan de ander niet veranderen maar mezelf wil. Dus ik laat het los en verwacht minder.

Loslaten gedicht

Loslaten hoe doe je dat,
Het wordt zo makkelijk gezegd,
Loslaten het is me wat,
Het wordt je niet uitgelegd,

Eens zal het tij keren,
Heus daar moet je in geloven,
Je zult je nog vaak genoeg bezeren,
Maar ook daar kom je weer te boven,

Loslaten is zo’n breed begrip,
Toch valt het te begrijpen,
En als het dus even tegenzit,
Hoef je alleen maar om je heen te kijken,

Dan zie je de zon weer stralen,
En weet je, ik kan het leven aan,
Ieder mens gaat wel eens door diepe dalen,
Loslaten hoort bij ons bestaan

Dit artikel over Loslaten hoe doe je dat? is geschreven door Virgil van Dijk

Virgil van Dijk
volg me op
Laatste berichten van Virgil van Dijk (alles zien)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.